El Castell de Sant Ferran està considerat com la Fortalesa abaluartada més gran d'Europa i declarat Bé d'Interès Cultural, catalogat com a Monument Històric Artístic sota les següents referències:
- Registre General de Béns d'Interès Cultural del Ministeri de Cultura i Catàleg de Monuments i Conjunts Històrics-Artístics, (Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya: n º RI-51-5897).
- Catàleg del Patrimoni Monumental Europeu. n º I-GE-183.
Breu ressenya de la fortificació
Després de la Pau dels Pirineus de 1659, va sorgir la necessitat de reforçar la frontera, ja que la pèrdua del Rosselló i la Cerdenya posava en perill l'Empordà. Figueres juntament amb Peralada va ser una de les dues opcions de fortificació proposades pel Marquès de l'Ensenada. Es va triar Figueres,començant les obres el 1753, dirigides per Juan Martín Zermeño, encara que a causa de dificultats econòmiques el ritme de treball va ser lent. El 1 febrer 1939 va tenir lloc a Sant Ferran l'última reunió a Espanya de les Corts Republicanes, sent volat parcialment després de la retirada de l'Exèrcit Republicà.
El Castell de Sant Ferran a Figueres és una plaça abaluartada amb planta de pentàgon irregular simètric sobre un eix estoest. Està integrada per dos recintes que ocupen una superfície total de 550.000 m2, dels quals, més de cinquanta mil coberts. El recinte interior, amb una extensió de 325.000 m2, consta de sis baluards units per cortines. Adossades a les cortines i amb sortida al fossat es van construir les cavallerisses que compten amb capacitat per a 500 cavalls i els seus genets. També estan units a les cortines dels magatzems, que poden guardar queviures per a 10.000 persones en un any. Al centre del castell, se situa la plaça d'armes, de 149 x 80 metres. Està envoltada per pavellons per a l'allotjament d'autoritats i comandaments amb les seves famílies i una Església, no acabada.
Sota la plaça d'armes estan situades quatre grans cisternes amb una capacitat total de nou milions de litres d'aigua. Al nord se situa l'hospital (destruït) i al sud l'arsenal i la fleca. El recinte exterior, integrat per tres hornabecs, 6 revellins i dues contraguàrdies, està separat de l'interior per un gran fossat. El perímetre exterior, el camí cobert, és de 3.120 metres. Suposa un autèntic tractat d'elements de la fortificació abaluartada del segle XVIII.
Des de 1997 la fortalesa està oberta a visites de forma regular. Avui en dia es gestiona a través de Consorci entre el Ministeri de Defensa, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Figueres.